Nieuws

Stikstofregels raken busbrug

Gepubliceerd op 11 februari 2022

Gemeente Zaanstad werkt aan het openstellen van de busbrug De Binding tijdens de spitsuren. De voorbereidingen om dit mogelijk te maken kosten meer tijd dan gehoopt. Zo zorgen de strenge landelijke stikstofregels van de Rijksoverheid voor vertraging. Ook de procedures rondom het wijzigen van het bestemmingsplan kosten tijd. De verwachting is dat de busbrug op zijn vroegst eind 2024 ook tijdens de spitsuren open kan.

Welke stappen zijn nodig voor 24 uur openstelling van de busbrug?

Er zijn aanpassingen nodig aan de Glazenmaker en de Wildeman in Westerkoog om deze wegen bij meer verkeer veilig te houden. Ook is er een vergunning nodig om het bestemmingsplan te wijzigen. Onderzoek naar stikstof is onderdeel van deze vergunning. Uit dit onderzoek blijkt dat het extra verkeer, bij 24 uur openstelling van de busbrug, voor een verhoging van stikstofuitstoot in de Polder Westzaan zorgt. Dit moet eerst opgelost worden voordat de vergunning verleend kan worden.

Minder omrijden toch?

We hadden verwacht dat stikstof niet direct voor een probleem zou zorgen. Er hoeft juist toch minder omgereden te worden in de spitsuren? Dat lijkt logisch. Uit onderzoek blijkt dat door de openstelling van de busbrug meer verkeer dichter langs het natuurgebied Polder Westzaan rijdt waardoor de meeste stikstofuitstoot in dat gebied neerkomt. Volgens de landelijke regels mogen natuurgebieden door meer stikstof er niet op achteruitgaan.

Onderzoek naar twee oplossingen voor het stikstofprobleem

De toename van stikstof is klein. Een gespecialiseerd bureau onderzoekt wat de werkelijke schade is van de toename van stikstof op de natuur. Als blijkt dat de natuur er niet of nauwelijks op achteruit gaat, kan door de Omgevingsdienst besloten worden dit te accepteren. Deze procedure heet een passende beoordeling. Een andere mogelijke oplossing is de extra stikstof weg te nemen bij bijvoorbeeld boeren of bedrijven in het gebied. Dit heet salderen. Hier worden met enkele partijen gesprekken over gevoerd.

Vragen?

Heeft u een vraag of wilt u iets anders kwijt, dan kunt u ons een e-mail sturen naar debinding@zaanstad.nl.

Kijk ook bij veelgestelde vragen. Misschien staat uw vraag hier al tussen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl