Nieuws

Ontwerp rondweg Westerkoog goedgekeurd

Gepubliceerd op 7 december 2020

De gemeente wil busbrug De Binding 24 uur openstellen. Voordat de busbrug open kan, zijn er aanpassingen aan De Wildeman en De Glazenmaker nodig om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het ontwerp voor de aanpassingen werd 26 november 2020 besproken door de gemeenteraad. Bijna alle partijen stemden in met het ontwerp. 

Hoe ziet het ontwerp eruit?

  • Op De Wildeman en De Glazenmaker wordt de adviessnelheid 30 km. Hiervoor worden verkeersplateaus (verlengde drempels) aangebracht. Op de verkeersplateaus komen zebrapaden.
  • De veiligheid voor de fietsers wordt verbeterd; er komen fietsstroken van 2 meter breed.
  • Aan de noordzijde van de rondweg komt een rotonde voor een veilige oversteek voor fietsers.

Om het plan te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld voor de bredere fietsstroken, is er ruimte nodig. Hiervoor is het nodig een aantal bomen te kappen. Langs de rondweg planten we nieuwe bomen terug.

Reacties omwonenden in ontwerp meegenomen

Het ontwerp van de herinrichting is november 2019 aan de omgeving getoond. Naar aanleiding van de reacties is het ontwerp op een aantal punten aangepast. Zo komt er stil asfalt op de hele rondweg. Hierdoor zullen de meeste woningen die direct aan de rondweg staan geen toename van geluid ervaren. Aanpassingen aan de woningen zijn dus niet nodig. Een andere aanpassing is dat vijf zebrapaden een middeneiland krijgen. Deze plaatsen we verspreid over de rondweg. Zo is er altijd een zebrapad met een middeneiland op korte afstand aanwezig. Op de pagina Documenten, onder het kopje 'verslagen informatiebijeenkomsten' vindt u een overzicht van alle reacties die zijn gegeven op het ontwerp met de antwoorden.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl